26 Temmuz 2013 Cuma

kerebiç kalıbında, kalburabastı




merhaba

kalbura bastı çocukluğumun en sevdiğim tatlılarından....oğlum şerbetli tatlıları çok sever, bende niyetli olan oğlumu ödüllendirmek için hemen kolları sıvayıp en sevdiği yemekleri yapmaya çalışıyorum...

kalbur da istediğim sonuçları alamayınca, içine ceviz doldurduğum hamurcuklarımı, kerebiç kalıbında bir güzel çiçeklere dönüştürdüm...annemin daha yumuşak ve çıtır bir hamuru oluyordu, benimkiler birazcık kurabiye kıvamındalar ama lezzete kefilim...:)))

kerebiç kalıbını merak edenler, antep ve çevre illerde, yapılan kahkeler, kerebiçler ve kurabiyelere kolay güzel şekillerin  verilebilmesi için tahtadan oyulmuş kalıptır. yakınlarında  antepli, antakyalı arkadaşları olanlar sorabilir veya sipariş verebilir...



malzeme:
1 paket margarin
3 su bardağı un
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
* 1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

içi:

* 1 su bardağı dövülmüş ceviziçi
* 1 tatlı kaşığı tarçın


şerbeti:

* 2 bardak toz şeker
* 2 su bardağı su
* birkaç damla limon 
* 1-2 adet karanfil



yapılışı:

* su ve şeker kaynatılır, içine varsa 1-2 tane karanfil atılır,
* kaynamaya başladıktan 10-15 dk sonra limon suyu eklenip biraz daha kaynatılıp soğumaya bırakılır
* şerbetimiz soğuk, tatlımız sıcakken şerbeti verilir


 

* margarini dilediğiniz gibi yumuşatıp, 3 su bardağı unla yoğurun
* sırasıyla yoğurt, sıvıyağ, kabartma tozu ve vanilya ekleyerek hamuru yoğrulur
* hamurumuzu üzerine ıslak bir bez koyup yaklaşık 10-20 dk arası dinlendirmeye bırakalım
* hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp kalburun üstünde açılır, içine ceviz koyulur

* bu kısma kadar her şey eski yaptığım gibiydi, ama kalbur(kevgir) onunla uğraşmak yerine merdane ile açıp içerisine cevizli harçtan koyup elimde yuvarladım

* sonra "kerebiç" kalıbında şekil verip fırın tepsisine dizilir
* 180 derece fırında yaklaşık yarım saat üstü kızarana dek pişirilir
* üzeri kızarınca fırından çıkarılıp soğuk şerbet dökülür















25 Temmuz 2013 Perşembe

bamya




merhaba,

binbir güzellikte iftar sofralarının kurulduğu bu günlerde, eminim leziz sebzelerde pişiyor.....günler uzun ama bir o kadar bereketli ve güzel ürünler varki...bamya bu yaz günlerinin sevdiğim sebzelerin başında geliyor....mevsiminde bol domates sosu ile pişirilmiş bamya, yanında bulgur pilavı cacık tamamdır...

bamya küçüklüğümden bu yana severim, annem çok lezzetli ve nohutlu, ekşili yapardı....tek kusuru anamur sulak ve güneşli bir akdeniz kasabası olduğu için, sabah minicik olan bamyalar aksama en az 2 cm e yaklasır...o nedenle annem eğer kendimiz ektikse sabah erkenden toplar, komşulardan alacaksa yine sabah toplamasını rica ederdi...bamyayı pişirenler bilir, maraş ve daha iç bölgelerde bamya minicik çiçek gibi olur...kurutulur ve kış günlerinde yazı hatırlatan güzel bir sebze olarak sofraları süsler...

bamyanın faydalarını da paylaşmak istiyorum...son günlerde şekere iyi geldiği ile ilgili haberler var...

* çözünür ve çözünmez lifler içerir. çözünebilir lif  metabolik toksinleri yok eder. bu şekilde kalp hastalığı riskini azaltır ve sindirim sistemi ile vücuttan dışarı zararlı toksinlerin atılmasını sağlar.

* ülseri önlemede önemli bir etkisi olan bamya, sindirim sistemindeki asidi nötralize eder.

* retinayı korur ve kataraktını önlemede büyük destek olur.

* stres ve depresyonu azaltırken, sinir sistemini korumaya da yardımcı olur.

* içerisinde bulunan C vitamini, güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmak için önemlidir.

K vitamini güçlü kemikler inşa etmek ve kemik yapısını korumak için gereklidir.

* kan pıhtılaşma proteinlerinin üretimi için önemli bir etkendir.

* demir, kalsiyum, manganez ve magnezyum gibi mineraller ihtiva eder.

* kilo vermek isteyenler bamyayı tercih edebilir. Bamya, içeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi yaratır.





malzemeler:
* yarım kilo bamya
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 200 gr kuşbaşı et
* 5-6 tane olgun iri domates
* 1 baş kuru soğan
* 1-2 yeşil köy biberi
* 1 tatlı kaşığı biber salçası
* 1 su bardağı haşlanmış nohut
* tuz,
* yarım limon
* 2 çay bardağı su


yapılışı:
* bamyalar tepesi resimde olacak şekilde ayıklanıp, doğranır, bunun amacı bamyayı sevmeyenlerin nedeni olan salyalanmayı önlemektir.
* sıvı yağda ince doğranmış soğan pembeleşene dek kavrulur
* kuşbaşı veya tercihe göre kıyma soğanlara eklenip, karıştırılarak etinde pişmesi sağlanır
* biber salçası 1-2 dk kokusu çıkana dek kavrulup, küp küp doğranmış domatesler hazırladığımız sosumuza ilave edilir
* yaklaşık 5-10 dk domateslerde bir güzel sos olana dek pişirilir ve üzerine ayıklayıklanan bamyalar eklenir
* bu noktada bamyaların hafif sararması ve çok dağılmaması için çok fazla kaşıkla karıştırma işlemi yapmamanızı ve ocağın altını kısmanızı tavsiye edebilirim
* hafif ateşte yaklaşık 15-20 dk sonra bamyaları yavaşça bir tur karıştırıp iyice pişmeye bırakalım
* tam bu noktada önceden haşladığım nohutları, suyu, tuzunu ve limonu ilave edip bamyamız pişene dek (yaklaşık 20 dk daha ) pişmeye devam ediniz.


8 Temmuz 2013 Pazartesi

eser-ebru da haftasonu yemeği...




merhabalar,
güzel bir hafta sonundan, lezzetli kareleri paylaşmak istedim....2003 yılında Ankara'ya ilk tayin olduğumda, gerek yaşlarımızın, gerekse kafa yapımızın uymasından dolayı kendimi yakın hissettiğim 2 arkadaşımdan biri ebru.....güzel sesi, güzel evi, ve güzel daha pek çok özelliği ile güzellikleri seven bir arkadaşımdır...hazırladığı bu lezzetler içinde yeniden buradan teşekkür etmek istedim...


harika çıtır çıtır , puf  peynirli börek

kabak borani

 ana yemeğimiz, sebzeli tavuk

 zeytinyağlı patlıcan ve havuç kızartma

ve Ebru'nun ablası Ayfer'in bizim için sıcak sıcak yaptığı mis kokulu kek.....dondurma ile harika oldu...ellerine sağlık

veee gelelim en lezzetli kısıma, eser'in saz çaldığı ebru'nun söylediği birbirinden güzel türkülere dilimiz döndüğünce eşlik ettik....
 harikasınız arkadaşlar hep böyle kalın.....


5 Temmuz 2013 Cuma

limonatalı truff




merhabalar,
uzun zamandır diyet yapma çalışmaları ile, tatlı tariflerimi azaltmıştım....aslında biz bayanlar tatlıyı çok sevdiğimiz için, eminim içine en çok sevgi koyarak yaptığımız çeşit, TATLI tarifleridir..

bol nane ile hazırladığım limonatalar yaz için vazgeçilmezdir....kekle limonatayı birleştirip truff yapmak istedim...daha önce limonata tarifimi paylaşmıştım...limonatamı hazırlayıp bir kenara koydum ....

klasik tarifimle kekimi yaptım...kek tarifim bir TIK ötede.....tabi damla çikolata ve turunç olmadan sade kek hazırladım ki limonata ile yumuşattığımda, karışık bir tat olmasın diye...


mikserle ufalayacağım için, kekimi şekilli bir kalıp yerine düz fırın tepsisinde pişirdim. biraz dinlenip kek soğuduktan sonra mikserle resimde gördüğünüz kadar ufaladım.....elle de yapabilirsiniz...




 önceden hazırladığım 1 bardak limonata ile hazırladığım kek parçacıklarını ıslattım


 minik toplar haline getirdiğim parçaları hindistan cevizine bulayıp, en son şeklini verdim


ve karşınızda basit ama keyifli limonatalı truflarım....