29 Kasım 2011 Salı

kremalı et,



merhaba,
yeni tariflerimin resmini yükleyince işyerindeki arkadaşlarım bu makarnaları nasıl yaptığımı sordular.....:))..sadece haşladım deyince güldüler...onları öyle bir beklentiye ben soktum sanırım...

oğlum küçükken harf çorbası yapardım....harf şehriye yada makarna varmı diye markette aranırken bu figürleri buldum...eğlenceli makarna yapmak isteyen arkadaşlara duyurulur...

malzeme:
* yarım kilo kuşbaşı
* yarım çay bardağı sıvı yağ
* 1 büyük baş soğan
* 1 paket (200 ml ) krema
* tuz

yapılışı:
* halka halka doğranan soğanlar iyice ısınan yağda yaklaşık 10 dk pembeleşene dek kavrulur
* kuşbaşı doğranan etler eklenip, önce suyunu verip sonra çekene dek yaklaşık 20 dk pişirilir
* en son krema ve tuzu eklenip 3-5 dk daha pişirilir
* ben haşladığım figürlü makarna ile servis yaptım

28 Kasım 2011 Pazartesi

tavuk pilav...

horozumu kaçırdılar
damdan dama uçurdular
suyuna da pilav pişirdiler
çilli horozum
horozum horozum çilli horozum.....:)))




merhabalar,
bu hafta çocukluğumdan bir şarkı ile karşınızdayım ....lezzeti ile beni çocukluğuma götüren tavuklu pilavdan dolayı....büyükşehirde yaşarken pek çok nimet artıyor ama tatları ve doğallıkları azalıyor...

babamın ne kadar ilginç bir adam olduğu ile ilgili daha önceki yazılarımda bahsetmiştim...babam bana geldiğinde (eğer kendi evden getirmemişse) hazır tavuk veya yumurta yemez....bazen kızsam da belki de en doğrusunu o yapıyor....ama biz büyük şehirde onun kadar şanslı değilizki....kendi yiyeceğimiz ve yumurtasını alacağımız tavuğu besleyemiyoruz...ama babamın bu inadı sayesinde bizde ev yumurtası ve tavuğu yeme şansını elde ediyoruz....zahmeti annemi buluyor tabi yine....hafta sonu koli gönderdiler ve havalar soğudugu için birde ev tavugu kesip koymuslar....bende bu tarifin resimlenmesi gerektiğini düşündüm...

resimden de anlayacağınız gibi etin rengi butlarda kırmızıya yakın...
malzeme:
* 1 bütün tavuk
* yarım çay bardağı sıvı yağ
* 4-5 yemek kaşığı tatlı toz biber
* tuz
* 3 bardak su
yapılışı:
* temizlenmiş tavuğumuz kesilmiş limon dilimleri ile iyice yıkanır
* düdüklü tencereye yağ konur, yağımız ısınınca tavuğumuz tencereye konup iki tarafıda kızartılır
* biber, tuzu ve suyu konduktan sonra düdüklü tencere yaklaşık 20 dk pişirilir

* bu bir güzel pişmiş tavuğumuzun suyundan pilav da yapıldımı işlem tamam demektir...
AFİYET OLSUN

24 Kasım 2011 Perşembe

mandalina tatlısı


merhaba,
bu mevsimde mandalinayı çok severiz....sadece biz değil herkesin çok sevdiğine eminim....onun için beğenilmesi banko bir tatlı yapayım dedim...hafif mayhoş ve ilk denememde resimleyememiştim.....şimdi resimleri ve yapılışını sizlerle paylaşacağım...

tabi önce mandalinanın faydaları:
* yüksek oranda C vitamini içerir. 
* soğuk algınlığına, gribe, nezleye karşı vücudun direncini artırır.
* kollestrol ve yüksek tansiyonu düşürür.
* böbrekler için çok faydalıdır. Böbrek taşları oluşumuna karşı böbrekleri korur.
* sinirsel bozukluklarda sinirlerin yatışmasına yardımcıdır.
* kanın temizlenmesinde yardımcıdır.
* antioksidan maddeler içerdiğinden kansere karşı vücudun direncini artırır.
* damar sertliğine karşı çok yararlıdır.
* turuncu rengini veren madde karaciğer hastalıklarını azaltır.
* küçük bir mandalinada büyük bir portakaldan daha fazla vitamin vardır.
* şeker hastalığını önler.
* cilde tazelik ve canlılık kazandırır. mandalina yağı derinin üzerindeki porus adını verilen gözeneklerin açılmasında, tonik olarak ve aknelerin giderilmesinde kullanılır.
* aromatik yağı, tatlı portakal ve limon kokusunda, psikolojik rahatsızlıklarda sakinleştirici
* akşam yemeğinden sonra yenecek 1-2 mandalina uykusuzluk çekenlere faydalıdır.
* kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur
* damar setliği ve felçte faydalıdır. 
* bağışıklık sistemini güçlendirir.
* hazmı kolaylaştırır, bağırsakları yumuşatır.
* bulaşıcı mikroplardan korur.
* kan yapımını hızlandırır.

faydaları saymaktan tarife geçemiyordum....
tarif vermekte biraz zorlandım çünkü biraz doğaçlama ve göz kararı yapıyorum bazı şeyleri....arzu ederseniz hazır zerde de kullanabilirsiniz.....kolay olabilir...

ben tarifimde direk kendi mandalina sularını ve haşlanmış pirinçle yapıyorum...sizde doğaçlama sevdiğiniz tatları ekleyip , sevmediklerinizi çıkarabilirsiniz....



 malzemeler:
* çıkan mandalina içlerinin suyu + mandalinanın miktarına göre 1 veya 2 bardak su
* vanilya
*1 çay bardağı kuş üzümü
* çam fıstığı ( dolmalık fıstık)
*1 çay kaşığı zerdeçal

her mandalina sayısı için:
* 1 tatlı kaşığı nişasta
* 1 yemek kaşığı şeker
* 1 yemek kaşığı haşlanmış pirinç

yapılışı:
* mandalinalar yıkanır....üzerinden kapak kesilir ve küçük bir kaşık veya el ile dikkatlice içi çıkarılır
* çıkan mandalinaların suyu sıkılıp süzülür
* biraz su ilave edilir ( elde edilen mandalina suyu, pişirilip tekrar içine konulacağından ve posalarla biraz miktar kaybı yaşandığından, hazırladığınız mandalina sayısına göre su ilavesi değişecektir)
* içine nişasta, şeker, pirinç, kuşüzümü, zerdeçal eklenerek yaklaşık 20 dk kaynatılarak pişirilir....
* indirmeye yakın vanilyası konur ve ılıması beklenir
* sonrada kendi kaselerine doldurulur
* üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz...ben hindistan cevizi ve kuru meyve parçacıkları ile süsledim...







AFİYET OLSUN

16 Kasım 2011 Çarşamba

istanbulda tanışma....

merhabalar,

uzun bir ara oldu...araya bayram girdi tabi...herkesin geçmiş bayramı kutlu olsun....

bu bayramda oğlum Metin ile istanbul'a gittik..ve uzun süredir online oyunda tanıyıp canlı olarak hiç görmediği arkadaşlarıyla ve ailesiyle tanıştık....

oğlum yaz tatilinde epey bir süre playstation da online oyun oynadı.....oynarken yeni arkadaşlar edindi...tanıştıkları arasında bazılarıyla bir daha görüşmedi, bazılarının da ismini çok duydum....en çok duyduğum 3 isimden biride Canerdi......sanal alemde bir tanışma olduğu için ben biraz tedirgindim.... sadece şimdiye kadar oğluma verdiklerime güvenerek kendi yapısına yakın bir arkadaş edineceğini düşünerek ve güvenerek bekleyip tanımaya karar verdim....


 

caner-metin


istanbula gittiğimizde Caner ve ailesi tanıştık...oğlum çok heyecanlıydı...o da oyun oynadığı arkadaşını ilk defa canlı canlı gördü....küçük beyler tanışma faslından hemen sonra oyuna giderken biz büyüklerde küçük beyleri çekiştirdik.....bütün konuşmalarda çok benzer yönleri çıktı...ben Metin'in kendi paralelinde bir arkadaş bulacağı konusunda haklı çıkmıştım...ama bir büyük benzerlikte Şennur Hanımda yemek yapmaktan keyif alan sofrası açık biri çıktı...hazırladığı sofrası da çok güzel, leziz ve sıcaktı....bizi ağırladıkları için teşekkür ederiz....


menü:
* yarma çorbası
* köfte
* arnavut ciğeri
* zeytinyağlı barbunya
* köz patlıcan salata
* patates püresi
* soğan piyazı

* yarma çorbası, kömbe denen Sivas yöresine ait değişik bir baharatı öğrenmiş oldum....güzel bir çorbaydı

* Şennur Hanım kıymayı bile kendi çekip, güzelce hazırlamış











2 Kasım 2011 Çarşamba

haftasonu sofrası...

merhaba,
geçtiğimiz hafta sonu sevdiğim arkadaşlarım bendeydi.....resim çekmek konusunda bu sefer çok başarılı olamadığım kesin....hem az hemde titretmişim...en düzgün resim buydu...:(((...

menü:
* domates, salatalık, marul tabağı
* peynir tabağı
(kıyması ocaktaydı , birazda ondan telaşla çekildi resimler)
* mandalina tatlısı
* red velvet kek