27 Eylül 2011 Salı

kahvaltılık


merhaba,
pazar sabahı hamurla oynamayı seven, içindeki çocuk büyümemiş hanımlar için tarifler bunlar.....
evde hafta sonları değişik tariflerimin sıraya girdiği gündür...zaman bol çünkü...:))
özellikle de öğün olarak sabah bu konuda daha şanslı...
buna alışan oğlum ne yapacağımı bir gün önce sorar oldu...:)))
aslında pek önceden plan yapmıyorum şunu yapayım diye...sadece bir önceki haftayla aynı olmamasına dikkat etmeye çalışıyorum....kalkıyorum...radyomu açıyorum...dolaba bakıyorum...sonrası kendiliğinden oluyor...
tabi hafta içi ziyaret ettiğim ya da takip ettiğim arkadaşlarımdan esinlendiğim oluyor...
ama aşağıda resimlerini göreceğiniz tariflerin çıkış noktası yeni aldığım siyah zeytinin tuzu...:)))
...ne kadar suda bekletip değiştirsem de azalmadı
bende zeytinli hamurlara bayılırım... önce hamur yapmaya koyuldum...sonra zeytinler ayıklandı....derken oğlum için şekil olsun diye minik kahvaltılıklar yapıldı...çok sevdiği hellim de kızarınca her şey hazır oldu...

hellim bu şekilde teflon tavada çok güzel kızarıyor...sanırım pişmiş sütten yapılmış olması bir etken...


hamur 
malzemesi:
* 1/2 paket yaş maya
* 1 bardak ılık süt
* 1 tatlı kaşığı şeker
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 kg un


üstü için:
* beyaz peynir
* yeşil biber
* kırmızı biber
* domates
* mantar
yapılışı:
* un derin bir kaba konup, ortasına bir çukur açılır
* süt ılıtılır ve maya ile karıştırılıp unun ortasına dökülür
* şeker ve tuz atılıp, karışımın  üstü unla ince bir tabaka  kapatılıp, un çatlamış bir görüntü alıncaya kadar bekletilir...çatlak görüntü yoğurmaya hazır demektir
* gerektikçe süt ilave edilerek hamur yoğrulur, yarım saat dinlendirilir..


poğaçalar içinde aynı hamur malzemesinden kullanarak, zeytinli yaptım...


hamurum biraz yumuşak olduğu için 5-6 poğaça şeklinden sonra zeytini hamura karıştırıp poğaça şeklini verdim....:))) biraz tembellik de yaptım....


AFİYET OLSUN

26 Eylül 2011 Pazartesi

irmik helvası


merhabalar,
haftasonu oğlumla balık yemeğe gittik...tabiki de küçük beyimizin boyu çokkk uzasın diye...:)))).....aslında yaşıtlarına göre uzun sayılabilecek bir boyda...ama kendinden 6-7 cm daha uzun bir çocuk varmış...internette boy uzatan yiyecekler kısmında balık görülünce, av yasağı da kalkmış balıklarda lezzetlenmeye başlamışken bol bol balık yemeye karar verdik....

aslında balık pek çoğumuzun düşündüğünün aksine kışın yenir.....kışın daha yağlanır ve kendini toplar balık...pek çoğumuz sahile yazın ulaşınca balıkta yazın yenir gibi düşünülen bir yanılgı var ...aksine yazın balığın yumurtlamasına yakındır ve balığın çok lezzetli olmadığı bir dönemdir....

tabi balıkla aşağıdaki irmik helvasının ne alakası var....

gidilen balıkçıdaki irmik helvası yenilmeyecek seviyede olunca eve gelince hemen irmik helvası yapılır...tabi çam fıstığım olsa daha güzel olacaktı ama sağlık olsun bence böyle de güzel oldu...

malzeme:
* 50-75 gr arası margarin (aslında tereyağ daha mis gibi olabilir)
* 1 bardak irmik
* 2 bardak süt
* 2 bardak şeker
* 1 paket vanilya
* 1 paket krema ( 200 ml)

yapılışı:
* yağ ve irmik kavrulurken, süt ve şekeri de yan ocakta kısık ateşte ılıtalım.
* irmik kavrulurken yanından ayrılmadan sürekli karıştırmanız gerek
* kavrulan irmiğimiz hafifçe pembeleşince şekerli sütmüzü, vanilyamızı ve kremamızı ekleyip çekene dek kısık ateşte pişirilir

AFİYET OLSUN

21 Eylül 2011 Çarşamba

bezelye küpü...







merhaba,
oğlum beyefendi anne bana özel güzel bir yemek yapar mısın dedi....elimde sevdiği malzemelerden ne var diye baktım ve sonuçta bezelye küpü çıktı ortaya....
bezelyeler yaklaşık 2 ay önce ayıklayıp buzluğa attığım bezelyeler...

bezelyenin faydaları:
* Bezelye vücuda enerji verir ve vücudu kuvvetlendirir.
* Kasların gelişmesine ve yenilenmesine yardım eder.
* Kansızlığa iyi gelir. Kan Kanserine karşı koruyucudur.
* Karaciğerin çalışmasını düzene sokar.
* Özellikle taze bezelye bağırsakları çalıştırarak kabızlığı giderir.