15 Ocak 2011 Cumartesi

yoğurt ( ev yapımı)

*yoğurdu hepimizin sofrasında severek tükettiğini düşünüyorum.....2 aydır çok güzel çiftlik sütüne ulaştığım için kaynatıp yoğurt yapmaya başladım...nette yoğurt yapımı ile ilgili birkaç siteyi ziyaret ettim, sertleşmesi için nişasta veya süt tozu koyan arkadaşlar  var...ben annem usulu sadece 1-2 kaşık yoğurtla yapmayı tercih ettim....bir tek dikkatimi çeken yoğurdun tam mayalanma sıcaklığı 43 derece olmalıymış....yemek derecem olmadığı için bunu da annem usulu yaptım...elimin iç kısmını yakmayacak derece....resimde görüldüğü gibi sonuçta fena olmamış hani....

tatile giderken yol üstünde uğradığımız bazı mağaraların girişinde, mağarada doğal mayalanan yoğurtlar satılıyordu....nedense cesaret edip alamadım...birde unutamadığım bir yoğurt anısı da Amasra'da yediğimiz balıktan sonra restauranın kalıp şeklinde bir yoğurdun üzerinde bal ceviz ikram etmesiydi...yoğurt resmen dikdörtgen piramit gibiydi...ve balığın üstüne nasıl olur derken enfeessss oldu....:)))


yoğurt Orta Asya'da Türkler tarafından bulunmuştur. inek, keçi...gibi  hayvanların evcilleştirilmesinden sonra yavruların sütüne ortak olmakla başlayan serüven, mağara ortamlarında bakterilerin çoğalması ile doğal mayalanma olayları sonucu geliştirilmiş ve korunmuştur. Türkler tarafından bütün dünyaya yayılan yoğurt nerdeyse bütün dillerde de Türkçe olarak adlandırılır. eski Türk boyları yemeklerde salça yerine yoğurdu kullanmıştır....


 faydaları:
* doku ve organların yenilenmesi sürecinde önemli görevler üstlenir.
* Yoğurdun B vitaminlerinden de zengin olduğu biliniyor. Ayrıca güçlü bir kalsiyum deposu olduğu da kesin. Bir su bardağı kadar yoğurtta ortalama 300 mg civarında kalsiyum var. Bu miktar erişkin bir kişinin günlük kalsiyum ihtiyacının neredeyse üçte birini tek başına karşılayabiliyor.
* Çocukların diş, kemik gelişimini desteklemede ve yaşlıların kemik kırılganlığı sorunu ile mücadelede yoğurt mükemmel bir besindir.
* Yoğurdun magnezyum, çinko ve potasyumdan da zengin olduğu biliniyor. Özellikle uyku sorunu olanlara “anneanne öğünü” olarak yatmadan iki saat önce yarım su bardağı kadar yoğurt tavsiye ediliyor.
* “probiyotik güç” olarak biliniyor. Yoğurtta bulunan bazı faydalı bakteriler sindirim sisteminde akla hayale gelmez başarılara imza atıyor. Probiyotik bakteriler olarak adlandırılan bu bedene zararsız ve bedenle işbirliği içinde çalışarak onu güçlendiren mikroorganizmaların yararları saymakla bitmiyor.
çoğalmasına engel oluyor. Probiyotikler ishal sorununun çözümünde de işe yarıyor. Özellikle kısa süreli seyahat ishalleri ve yaz ishalleri için yoğurt tercih edilen bir besin olmalıdır.
* KANSERDEN KORUYOR
* gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal gibi sindirim sistemi problemlerinin çözümüne de destek olduğu belirtilmektedir. Yoğurt probiyotik gücüyle genel bağışıklığı da desteklemektedir.
* Mantar enfeksiyonları, tekrarlayan vajina ve idrar yolu enfeksiyonları ile mücadelede doğal bir ilaç görevi üstlenmektedir. Bağırsak hastalıklarının pek çoğunda da yoğurt gene çok etkili bir besin olarak bilinmektedir.
* kan basıncını dengelemeye destek olduğu, yarım yağlı veya yağsız yoğurt tüketiminin kolesterol sorununun çözümünü kolaylaştırdığı da aklınızda
* kadınların birçoğu menopoz sonrasında, hele menopoza bağlı düzensiz kanamalar veya ateş basması gibi şikâyetler bittiğinde artık doktor kontrolüne gitmek istemezler. Hâlbuki yumurtalık kanserleri menopoz sonrası takiplerde en çok dikkat ettiğimiz konudur. Bu kanserler 3. evre dediğimiz karında su toplama ve karın şişliği başlayınca fark edildiklerinde tedavi zorlaşmaktadır. Gaz, hazımsızlık gibi nedenlerle iç hastalıkları bölümüne gidildikten sonra işin ciddiyeti anlaşılmaktadır. Düzenli kontrollerde henüz tümör küçükken yakalanırsa tedavi çok başarılı olabilmektedir, ameliyat ve arkasından kemoterapi uygulanabilir olmaktadır.
İleri evrelerde ameliyattan yeterli sonuç alınmayabilir, kemoterapi daha uzun ve zorlu olabilmektedir.
* doğal bir nefes kokusu oluşturduğu gibi aynı zaman da diş taşının oluşmasını engelliyor. Diş eti iltihaplarını önlüyor.

*Yağ yakmada etkili bir gıda. yağ yakışını sağladığı gibi kas yapımını da gerçekleştiriyor.
* En iyi anti baz. Mide asidini dengeler, ayrıca akşam özellikle meyve tüketiminin çok olduğu zamanlarda yenen yoğurt, midede biriken şekeri dengeleyici özelliği var. Böylece bedenin fazla şekeri ortadan kaldırmak için ürettiği insülin salgısını da azaltıp, insülinin bedene verdiği zararaları da ortadan kaldırdığı için uzun ömürlü olmanızı sağlıyor.
* Kolit, Alerji osteoporoz, hazımsızlık, hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ve kalp-damar hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu, özellikle "A", "B", "E" vitaminleri, mineral tuzlar, kalsiyum, fosfor, magnezyum içerikli beslenme alışkanlığı olan kişilere çok yararlı bir gıda.
* Hazımsızlık çekenlere, mide ve bağırsak rahatsızlıkları olanlara çok faydalı
* Güzel ve genç görünmek isteyenler, cildinizi pürüzsüz hale getirir, saçlarınıza parlaklık kazandırır, cilt güzellik maskelerinde ne kullanılıyor sanıyorsunuz?
* Yaşlanma sonucu oluşan menopoz durumunda, içerdiği yüksek dozda kalsiyum osteoporoza karşı güvenli bir koruyucu etkisi olduğu da kanıtlanmıştır.
malzeme:
* 2 lt süt kaynatılır
* 1 kaşık yoğurt

yapılışı:
* süt kaynatılıp ılımaya bırakılır
* bir damla kaşıkla bileğimize damlattığımız süt elimizi yakmıyorsa, bir kaşık mayalık yoğurdumuz çırpılır ve sütten bir kaşık alıp çırpılır, 2 kaşık süt alıp çırpılır derken 3-4 kaşık süt karıştırıp çırptığımızda  ılıyan süte eklenip, sıcak tutulur. sofra bezleri bu konuda yeterli.en az 10 saat sıcak tutulan mayamız sonra bir saat dolapta tutulup sonra yenebilir.

* yoğurdun saklanma aşaması da dolapta olmalı ve taze taze tüketilmelidir.


2 yorum:

  1. Ellerine sağlık en güzel şekilde yapmışsın nişasta ve süt tozu kullandıktan sonra zaten marketten al daha ıyı en zararlı şey süt tozu zaten. Ben de hevesleniyorum ama günlük süt nereden bulacağım diye düşünüp duruyorum. Bu arada yoğurdu eğer tahta kaşık ile kullanırsak ve aldığımız kaba metal kaşık sokmazsak asla sulanmayacaktır. Sevgiler...

    YanıtlaSil