24 Ocak 2011 Pazartesi

kremalı brokoli çorbası

brokolinin en sevimli hallerinden biri....kremalı çorbası.....brokoli hakkında derlediğim faydalarını okuyunca ilk fırsatta yapacağınıza eminim....oğlum akşam güzel bir fikir verdi...anne bu çorbaya nohut da eklesen güzel olur dedi....:)....bir dahaki sefere deneyeceğim bana da yakışır gibi geldi...

Brokolinin çeşitleri, taşıdığı renklere göre, beyaz başlı, mor başlı ve yeşil başlı çeşit olarak üçe ayrılır. Çiğ ya da pişirilerek tüketilen brokoli, haşlandığında içerdiği vitaminlerin çoğu kaynayan suya geçeceğinden bu su dökülmeyip değerlendirilmelidir. Kalorisi düşük bir sebze olduğundan diyetlerde yer alan brokoli, dondurularak saklanmaya ve sonradan tüketilmeye çok uygundur.

* güçlü bir kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, akciğer, mide, bağırsak ve prostat  kanserleri, tehlikesini azalttığını ifade ediyor.
* yüksek oranlarda A vitamini kaynağı betakaroten ile C ve E vitaminleri içerir: Kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakta tutulma gibi rizikoları da en aza indirger.
 * yüksek oranlarda demir ile folik asit içeren brokoli kansızlığı önler. Ayrıca doğum yapacak kadınların, spina bifida (yani omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurması rizikosunu en aza indirir.

Dikkat: Brokoli bedenin iyot emilimini azaltır. Haftada 2-3 kezden fazla brokoli yiyen kişiler, iyotlu besinler ya da iyotlu tuzu almayı ihmal etmemelidir. Özellikle içme suyunun az iyot içerdiği yörelerde, bu önemlidir.

















malzeme:
* 1/2 kg brokoli 
* 1 kutu krema
* 1 kaşık yağ
* 1 kaşık un
* tuz, nane, biber

 yapılışı:
* mümkün olduğunca az su ile brokoliler haşlanır, ki döküp ziyan etmeyelim
* haşanan brokoliler suyu ile birlikte blenderdan geçirilir
* 1 kaşık un, 1 kaşık yağla biraz kavrulur 
* püre halindeki brokoli, krema ve yaklaşık 1 lt su (kıvamı ayarlanabilir ) ve tuzu  ilave edilip kaynatılır
* üzerine yağ, biber, nane ile güzel güzel bir sunumu vardır.


AFİYET OLSUN




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder