12 Ocak 2011 Çarşamba

düğün çorbası

    En çok özlediğim lezzetlerden biri de odun ateşinde pişmiş yemeklerdir. Her türlü tarif ve lezzete ulaştığımız büyük şehirlerde ulaşamayacağımız bir pişirme tekniğidir...Anamur'da düğünlerde mutlaka odun ateşleri yakılır, büyük yemek kazanları kurulur. Lezzetli çorba, yahni ve keşkekler yapılır. Bizim oralara özgü mısır keşkeği  (darı keşkeği) vardır..... tarifini ilerleyen günlerde verebilirim. odun ateşi, mısır keşkeği derken esas konuyu düğün çorbasına bağlamak istiyorum...

 Her yörenin kendine özgü bir tarifi var tahmin ediyorum. Bizim yörenin düğün çorbasının tarifini sunuyorum, afiyet olsun..
DÜĞÜN ÇORBASI



malzeme:
                * 1 su bardağı haşlanmış nohut
                * 3 / 4 su bardağı pirinç
                * 200 gr kıyma veya 1 su bardağı haşlanıp didilmiş tavuk
                * yarım yemek kaşığı domates salçası
                * 1 kaşık toz biber
                * nane
                * tuz
                * limon
yapılışı: 
               * Sıvı yağda kıyma veya tavuk iyice pişirilir
               * Salça ve toz biber konup kavrulur
               * Yıkanan pirinç, haşlanmış nohut (genellikle pilav ve çorbalar için buzlukta haşlanmış nohut bulundururum, pek çok arkadaşında pratik olsun diye böyle yaptığını düşünerek nohutu direk haşlanmış yazdım, mecbur kalmadıkça konserve tavsiye etmem) 
                * 1-.1.5 lt su ve tuz eklenir (kıvam ve su oranı isteğe göre ayarlanabilir)
                * kaynamaya başlayan suya nane ve biraz limon suyu eklenir.


AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder