12 Ocak 2011 Çarşamba

çiğ köfte

    Çiğköftenin çıkış hikayesi çok etkileyicidir. Bilmeyenler için söyleyeyim Urfa’ya aittir.  Hz. İbrahim ateşe atıldığında ateşin su, odunların balığa dönüşmesi hikayesini sanırım çoğumuz biliyoruz. Çiğköftenin çıkış zamanı bu zamanlara rastlıyor çünkü devrin hükümdarı ateşin yemek pişirmek için bile olsa kullanılmayacağını, yasaklandığını söyler. O dönemde erkekler geyik avına çıkarmış. Geyik avından dönen evin erkeği eti nasıl yiyeceklerini düşünürken, eti önce parçalara ayırıp, sonra zırhtan geçirmişler. Sonra da yörede yetişen bulgur ve baharatlarla yoğurup yenebilecek seviyeye getirmek istemişler. Sonrasında yaygınlaşıp çevre illere yayılıyor. Uygulamada ve sıralamada değişiklikler olsa da bizim yaptığımız çiğköftenin tarifini veriyorum. Genelde sadece et ve bulgur için ölçü kullanır, diğerlerini doğaçlama ekliyoruz ama bu sefer sizin için ölçerek yaptık. Ve yöre salçası kullandığımız zaman lezzetinin arttığını düşünüyorum...flaştan dolayı çiğköftenin rengi açık çıkmış.:(.....







malzeme:
*750 gr yağsız 2 defa çekilmiş çiğköftelik et
*800 gr ince bulgur (ben 1ölçü ete 1 ölçü bulgur kullanıyorum bu oran da değişebilir)
*1.5 kaşık domates salçası
*1.5 kaşık biber salçası
*7-8 diş sarımsak
*2 orta boy soğan (ince kıyılmış)
*2 kaşık isot
*2 kaşık karabiber
*1kaşık sumak
*1 kaşık kimyon
*tuz
*bir limon dilim dilim doğranmış
*yeşil soğan
*maydanoz

yapılışı:
*kıyma, salça, sarmısak, soğan,...(bulgur, maydanoz, yeşil soğan hariç) bütün malzemeyi karıştırılıp, bir miktar yoğrulur.

*hazırlanan harca bulgur eklenip yoğurma işlemine devam edilir. Ta ki bulgurlar kıtırlıklarını bırakıp yumuşayana kadar.

*iyice yumuşayan çiğköfteye maydanoz ve yeşil soğan atılıp yoğrulmaya devam edilir.

*en son sıkma işlemi yapılıp marul, domates, salatalık ile servis yapılır.


AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder