12 Ocak 2011 Çarşamba

aşure

içinde bu kadar çeşit malzeme bulunan bir tatlı için resmin yeterli olmadığını düşünüyorum...

ilk defa evlendiğim ilk yıl pişirmiştim....annemden telefonla tarif alarak....öğrencilik yıllarında pek mutfağa girmesemde epey şey öğrenmişim onu farkettim





malzeme:
* 1 su bardağı nohut
* 1 su bardağı fasulye
* 3 su bardağı aşurelik buğday (dövme)
* 100 gr kuru üzüm
* 2 paket kuş üzümü
* 200 gr kayısı
* 100 gr incir
* 2 portakal
* 2 elma
* şeker

yapılışı:
* nohut ve fasulye bir gece önceden ıslatılır
* sabah dövme ıslatılır
* kuru incir, kayısı küçük küçük doğranıp, kuş üzümü ile birilikte ıslatılır
* nohut ve kuru fasulye ayrı ayrı haşlanır ( en son tatlımızda şeker katacağız. şeker haşlanan nohutla fasulyeyi bir miktar sertleştireceği için nohutla fasulyeyi yumuşak pişirmemizde fayda var)
* dövme yaklasık 8 bardak su ile pişirilir
* pişen dövememize haşlanmış kurufasulye,  nohut ilave edilip karıştırılır
* kıvamını dilediğimiz gibi ayarlayabiliriz. her dövmenin özü farklı olacağı için eğer çok kıvamlı gelirse biraz sıcak su ekleyip istediğimiz kıvama getirebiliriz.
* ıslanan kuru meyveler süzülüp eklenir
* elma ve kabukları rendelenen portakalların hem rendesini hem kendisi eklenir
* şekerini eklediğimiz aşuremize dilerseniz bir tane vanilyada koyup 1-2 taşım kaynatılır.



aşure için annemin getirdiği tencere çok işime yaradı...


AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder